European Friends of Russia

N-SA denktank over Rusland – N-SA thinktank about Russia

De zwanen van het Bolsjoi Ballet zweven in Carré

Posted by Kris Roman on July 18, 2008

http://www.gelderlander.nl

Uitvoering van Het Zwanenmeer woensdagmiddag door het Bolshoi Ballet in Koninklijk theater Carre in Amsterdam. Vanavond is in Carre de premiere van de wereldberoemde voorstelling door het Bolshoi Ballet.

Het Bolsjoi Ballet uit Moskou heeft zich woensdagavond voor het eerst in 22 jaar weer aan Nederland gepresenteerd. In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam trapte het beroemdste balletgezelschap ter wereld af met Het Zwanenmeer, het paradepaardje van het Russische klassieke ballet.

Tot eind juli is het Bolsjoi Ballet in Amsterdam voor drie voorstellingen uit zijn repertoire. Het Zwanenmeer wordt zeven keer op de planken gebracht, 131 jaar na de allereerste voorstelling in 1877 in Moskou. Het is voor het eerst dat het Russische gezelschap het beroemde ballet van Tsjaikovski in Nederland danst.
Daarnaast presenteert het Bolsjoi voor het eerst in ons land het spectaculaire ballet Spartacus, dat de dansers vier maal opvoeren, en een moderne eigen bewerking van het ballet Bright Stream. Voor Carré is het de grootste productie die het theater ooit binnen de muren heeft gehad. Met het orkest van het Moskouse Bolsjoi Theater, de technici en de staf meegerekend werken er elke avond driehonderd personen mee aan de voorstelling.
De Russische balletgroep is naar Nederland gehaald door producent Henk van der Meyden, die Nederland na lange tijd weer wilde laten kennismaken met de nieuwe talenten en ontwikkelingen van het Bolsjoi onder de leiding van de 38-jarige artistiek directeur Alexei Ratmansky. Het gezelschap streek de afgelopen jaren al neer in Parijs (L’Opera), New York (The New York Metropolitan Opera), Milaan (La Scala) en Londen (The Royal Opera House). Vooral in Engeland kregen de dansers lovende recensies.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s