European Friends of Russia

N-SA denktank over Rusland – N-SA thinktank about Russia

Russische winkelstraten bij duurste in Europa

Posted by Kris Roman on October 30, 2008

Moskou is in een recordtijd uitgegroeid tot een van de duurste winkelsteden in Europa. Dat blijkt uit het eerste rapport van de vastgoedspecialist Jones Lang LaSalle over de huuropbrengsten in Europa. Een vierkante meter winkelruimte huren op de Stoleshnikov-laan kostte eind juni 7.035euro per jaar. Wie dat te veel vond en uitweek naar de Petrovka-straat, betaalde 6.332euro. Op Tverskaya kon je al een stekje bemachtigen voor 5.628euro, toch nog steeds goed voor een plaats in de top vijf. 

Op de eerste plaats van de rangschikking prijkt de Parijse Champs Elysées met een huurprijs van 7.360euro per m². De derde plaats is weggelegd voor de Londense New Bond Street, waar een vierkante meter 6.762euro kost.

In Moskou leidt de grote vraag van de steeds rijkere bevolking, het tekort aan beschikbare ruimte en de geringe transparantie van de markt tot een aanhoudende stijging van de huurprijzen, met uitzondering nochtans van de Stoleshnikov-laan, waar de prijzen onveranderd bleven. Als we rekening houden met een inflatie van 14procent, was er daar dus eigenlijk een prijsdaling, net als in de andere dure winkelstraten van Moskou waar de prijzen wel stegen, maar met minder dan 14procent. 

De sterkste prijsstijgingen werden opgetekend in Griekenland en Turkije, waar de huurprijzen in de Tsimiski-straat in Thessaloniki, de Ermou-straat in Athene en Bagdat & Istiklal in Istanbul, telkens met meer dan een kwart stegen. Ook in die steden speelt het beperkte aanbod van toplocaties en de toenemende vraag van grote internationale merken. 

In eigen land zijn de duurste straten de Antwerpse Meir en de Brusselse Nieuwstraat. Antwerpen heeft Brussel ingehaald, met tophuurprijzen van 1.600euro per vierkante meter per jaar, zegt Walter Goossens, hoofd Retail Leasing bij Jones Lang LaSalle. De grootste prijsstijgingen werden echter opgetekend in de toplocaties van secundaire steden als Brugge, Leuven en Luik, waar de prijzen met 10procent en meer stegen.

Volgens James Dolphin, die bij Jones Lang LaSalle de divisie kleinhandel leidt, ‘hebben de winkelstraten het de jongste twaalf maanden vrij goed tot uitstekend gedaan, ondanks de onrust op de financiële markten en de druk op de consumptie-uitgaven’. Daarmee bedoelt hij dat de huurprijzen in driekwart van alle onderzochte locaties de jongste twaalf maanden nog gestegen zijn.

Over het algemeen verwacht Dolphin dat de huurniveaus het komende jaar stabiel zullen blijven. De zwakke groei van de consumptie in de meeste Europese landen wordt volgens hem gecompenseerd door de aanhoudende vraag van kandidaat-huurders naar de allerbeste locaties.

De vooruitzichten voor België vindt Walter Goossens echter onzeker. Het dalende besteedbare inkomen, de terugval van de consumptie en de problemen om krediet op te nemen, zouden de dynamiek van de winkelvastgoedmarkt volgens hem kunnen afremmen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: