European Friends of Russia

N-SA denktank over Rusland – N-SA thinktank about Russia

Leven als God in Rusland met d’Hamecourt

Posted by Kris Roman on November 3, 2008

Peter d’Hamecourt, jarenlang NOS-correspondent in Moskou, wil laten zien dat mensen niet alleen bij de Franse keuken hun vingers hoeven aflikken. De journalist presenteerde maandag in museum De Hermitage in Amsterdam zijn boek Leven als God in Rusland aan kookboekenauteur en restaurantrecensent Johannes van Dam.

Het is het eerste kookboek van d’Hamecourt, die onlangs afscheid nam van het NOS Journaal en de verslaggeving bij het AD. Samen met Joelia Klotsjkova, in Rusland een bekende culinaire journaliste, verzamelde hij recepten die Russen vooral in hun datsja – hun buitenhuis – bereiden. De uitgestrekte bossen en moestuintjes in de omgeving bieden een ruime sortering vruchten, paddestoelen en groenten om de Russische maag te vullen, aldus de auteurs.

,,Ik geniet al vele jaren van het datsja-feest als consument en keukenassistent”, aldus d’Hamecourt. ,,En zij, Julia, heeft met haar Russische wortels de eetcultuur van haar land de datsja-keuken binnengehaald.” Samen hebben ze alle recepten geprobeerd, vertelde hij in De Hermitage. ,,Het lekkerste is om naar een bos te gaan, paddestoelen te plukken en die samen met wat uitjes en aardappeltjes in een pan te gooien.”

Het kookboek is wel gericht op de Nederlander, aldus d’Hamecourt. ,,We hebben er rekening mee gehouden dat je alles moet kunnen kopen in winkels in Nederland. Kleine bosaardbeitjes vind je in Rusland overal in het bos, maar zijn in Nederland niet zo makkelijk te krijgen.”

De nog altijd in Rusland woonachtige d’Hamecourt heeft het niet bij zijn culinaire avontuur gelaten. Naast zijn kookboek presenteerde hij maandag ook het boek Petersburg, Paradijs in het Moeras, waarin hij ,,de mythes over een dramatisch wereldwonder” uit de doeken doet. Het is het achtste deel in een reeks van buitenlandse NOS-correspondenten die bij uitgeverij Conserve verschijnen. d’Hamecourt schreef in het najaar van 2006 een boek over Moskou. Dat was het tweede deel in die serie. 

Peter d’Hamecourt is een grote criticus van Rusland. Hij kijkt met ultra Westerse ogen naar een Slavisch land. Ofwel wordt hij door anderen betaald om Rusland doelbewust af te breken, ofwel begrijpt hij de Russische ziel niet ondanks zijn jarenlang verblijf in Rusland. Zijn culinair kookboek is beter dan zijn politieke.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: