European Friends of Russia

N-SA denktank over Rusland – N-SA thinktank about Russia

Russisch en Oekraïens clubvoetbal in opkomst

Posted by Kris Roman on May 20, 2009

Shakhtar Donetsk is woensdagavond de eerste Oekraïense voetbalclub in 23 jaar die in de finale van een Europees bekertoernooi staat.

Shakhtar, de club speelt morgen de Uefa Cup-finale tegen Werder Bremen, heeft dit succes vooral te danken aan de Oekraïense miljardair Rinat Akhmetov die miljoenen in de club steekt.

Zakenmensen die rijk zijn geworden na het uiteenvallen van de voormalige Sovjet-Unie, gebruiken hun vermogen om met lokale clubs sportief succes te boeken in Europa. Behalve in Oekraïene is ook het Russische voetbal bezig aan een opmars. In 2005 won CSKA Moskou, mede financieel gesteund door Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, als eerste Russische club de Uefa Cup. In 2008 was het de beurt aan Zenit Sint Petersburg onder leiding van trainer Dick Advocaat. Drijvende kracht achter Zenit is het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dat als hoofdsponsor fungeert.

De val van het IJzeren Gordijn leidde echter ook de ondergang in van voormalige voetbalgrootheden. Voorheen hadden overheidsinstanties zoals het leger en de spoorwegen ieder hun eigen voetbalclub die ze financieel ondersteunden. Bij gebrek aan vermogende voetballiefhebbers lijken landen als Roemenië, Polen en Hongarije te zijn veroordeeld tot een rol in de marge.

Roemenië staat er van deze drie landen sportief gezien nog het beste voor. In 2006 stonden Rapid en Steaua Boekarest in de kwartfinale van de Uefa Cup. Dit seizoen bereikte geen enkele Roemeense club de groepsfase van het toernooi, terwijl CFR Cluj en Steaua als laatste eindigden in hun Champions League-groep.

Ondertussen wordt de Roemeense competitie geteisterd door geldgebrek en corruptie. Clubeigenaars bepalen net als tijdens het communistische regime achter de schermen de uitslagen. De Roemeense regering probeert de corruptie een halt toe te roepen met het instellen van een nationaal anticorruptie departement. Dit heeft geleid tot de arrestatie van de clubeigenaars Gigi Becali (Steaua Boekarest) en Cornel Penuscu (FC Arges) wegens vermeende omkoping van scheidsrechters.

Corruptie
Polen, samen met Oekraïne organisator van het EK 2012, kampt met gelijke problemen. Het land had dit seizoen geen deelnemers aan de Champions League en alleen Lech Poznan bereikte, ten koste van Feyenoord, de groepsfase van de Uefa Cup. De nationale competitie gaat gebukt onder corruptie, gebrekkige accommodaties en supportersgeweld. Door een grootscheepse schoonmaakactie van de Poolse voetbalbond zijn ongeveer tweehonderd mensen beschuldigd van corruptie, onder wie clubbestuurders, spelers en scheidsrechters. Als gevolg van de arrestaties dreigt een scheidsrechterstekort in de hoogste Poolse voetbalafdeling.

Hongarije presteert al jaren slecht op voetbalgebied. Stadions zijn ernstig verouderd en er zijn geen private investeerders die geld in het voetbal willen steken. Doordat het nationale elftal zich sinds 1986 niet meer voor een eindtoernooi wist te kwalificeren, is de belangstelling van de Hongaarse bevolking voor de sport drastisch afgenomen. Misschien dat de recente prestaties van bondscoach Erwin Koeman de Hongaarse jeugd weer aan het voetballen weet te krijgen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: