European Friends of Russia

N-SA denktank over Rusland – N-SA thinktank about Russia

Russische acteur Oleg Jankovski overleden

Posted by Kris Roman on May 20, 2009

De Russische film- en theateracteur Oleg Jankovski, bekend voor zijn rollen in Tarkovski-films, is vandaag na een slepende ziekte overleden. Dat meldt Lenkom, het theater in Moskou waar hij sinds 1973 aan verbonden was. Jankovski werd 65.

Ex-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov reageerde geschokt op het bericht van het overlijden van zijn vriend Jankovski. Ook op de Russische televisie werd uitvoerig aandacht besteed aan de dood van “de enige acteur die niet moest leren hoe een kostuum te dragen”.

Aan de andere kant van wijlen het IJzeren Gordijn was Jankovski vooral bekend van ‘Nostalghia’ en ‘Zerkalo’ (De Spiegel), hermetische films van de dissidente regisseur Andrej Tarkovski. Voorts acteerde hij in Sally Potters ‘The Man who cried’ en ‘Moi Ivan, toi Abraham’, de film over antisemitisme van Yolande Zauberman. In ‘Tsar’ van Pavel Loengin, een film die momenteel op het festival van Cannes wordt vertoond, heeft hij een tweederansrol.

In zijn carrière speelde hij vaak in verfilmingen van werk van de grote Russische meesters als Tolstoj (‘De Kreutzersonate’) of Gogol (‘De revisor’). Vrijdag wordt hij op de Russische versie van Père Lachaise, Novodevitsji, ter aarde besteld. Daar zal hij rusten naast onder meer Anton Tsjechov, Nikolaj Gogol, Dmitri Sjostakovitsj en Sergej Prokofjev.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: