European Friends of Russia

N-SA denktank over Rusland – N-SA thinktank about Russia

Enorm beeld Rusland ‘staat op instorten’

Posted by Kris Roman on June 19, 2009

het moederland roept_tcm44-514629Het reusachtige monument in de Russische stad Wolgagrad dat de Slag om Stalingrad herdenkt, staat op instorten. De grond onder het 85 meter hoge “Het Moederland Roept!” wordt door opkomend water langzaam weggespoeld. 

Een anonieme ambtenaar zei tegen de BBC dat het beeld uit 1967 al twintig centimeter uit het lood hangt. “Nog enkele centimeters daarbij, en het zal instorten.” 

Het beeld, van een in een toga gehulde vrouw die met een zwaard de burgers aanspoort tot strijd,  heeft geen fundering; het wordt door haar enorme gewicht op haar plaats gehouden.

De bekendmaking van het probleem komt op een ongelukkig moment voor Rusland: vandaag wordt er de overwinning op nazi-Duitsland herdacht. 

Het beeld in Wolgograd, het vroegere Stalingrad, herdenkt de bloedige slag om de stad, die een keerpunt vormde in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers wisten de stad met veel bloedvergieten in te nemen, om er vervolgens zelf vast te komen te zitten. 

De strijd kostte aan bijna twee miljoen mensen het leven. 

Om het beeld te herstellen is vijf miljoen euro nodig, geld dat Rusland in deze tijden van crisis moeilijk kan vrijmaken. Vele oligarchen zijn immers met zowat de hele inkomsten van Ruslands grondstoffen verdwenen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: